Poradovník

Ako začať skutočne fotiť s digitálnou zrkadlovkou

Digitálna zrkadlovka je fotografický prístroj, ktorý už veľa rokov dokáže urobiť jedny z najlepších fotografií. Využívajú ho ako amatérski, tak aj profesionálni fotografi. Ako ho nastaviť tak, aby dokázal s fotografiou divy?

Objektívom cez zrkadlo do hľadáčika

Čím sa digitálne zrkadlovky líšia od iných fotoaparátov? Je to tým, že ich snímač funguje podobne ako ľudské oko. Svetlo prechádza objektívom, potom sa v tele fotoaparátu odráža od zrkadla a následne do hľadáčika. V objektíve je navyše ešte súčiastka, ktorá funguje rovnako ako ľudská zornička. Je to clona, ​​ktorá sa otvára a zatvára a tým prepúšťa viac alebo menej svetla ďalej do zrkadlovky. Spoločne s ďalšími aspektami potom ovplyvňuje kvalitu fotografie. Za zrkadlom je fotoaparát ešte vybavený uzávierkou. Tá funguje ako dvierka, ktoré sa otvoria vždy na krátku dobu pri stlačení spúšte. Keď sa uzávierka otvorí, ukáže sa snímač, ktorý zachytí svetlo i obraz a vytvorí z neho fotografiu. Tieto tri súčiastky sú základné a najdôležitejšie pre ovplyvnenie kvality fotografií.

Aby ste sa naučili s digitálnou zrkadlovkou fotiť čo najlepšie, je potrebné si osvojiť zručnosť fotografovania v manuálnom režime. To znamená dokázať si nastavovať sám dôležité parametre. Opakom takéhoto módu je fotenie v automatickom režime. Ten má tiež každá zrkadlovka a pomôže vám získať priemerné fotografie. Fotoaparát sa s ním sám nastaví podľa aktuálnych svetelných podmienok. Kvalitné fotografie ale dosahujú fotografi skôr v manuálnom režime. V tomto článku si predstavíme tri základné parametre, ktoré ovplyvňujú fotografie a každý z nich súvisí s jednou zo zmienených súčiastok.

Clona

Na každej zrkadlovke je možné nastaviť si clonu. Je vyjadrená číslom. Keď clonu meníme, znamená to, že meníme postavenie rovnomennej súčiastky v objektíve. Buď túto pomyselnú zreničku viac otvárame a tým prepúšťame do fotoaparátu viac svetla, alebo ju viac zatvárame a svetla dovnútra pustíme menej. Ak teda máme vonku slnečné počasie, svetlo sa odráža zo všetkých strán a fotografia by bola veľmi svetlá, potrebujeme, aby fotoaparát clonil viac. Ak fotíme v šere a potrebujeme každý lúč svetla, musíme clonu čo najviac znížiť. Preto ak je clonové číslo nízke, cloníme málo a púšťame dovnútra veľké množstvo svetla. Ak je clonové číslo vysoké, clona je veľmi uzavretá a neprepúšťa dosť svetla.

Čas uzávierky

Druhej súčiastke, uzávierke, môžeme nastaviť tzv. čas uzávierky. Ide o to, ako dlho budú tieto dvierka za zrkadielkom otvorené. Otvoria sa vždy na moment a spôsobia to známe cvaknutie pri fotografovaní. Keď sa uzávierka otvára, zrkadlo sa uhýba, preto to na moment v hľadáčiku sčernie. Otvára sa preto, že prepúšťa svetlo na snímač. Ak teda závierku otvoríme na dlho, uložíme na snímač väčšie množstvo svetla. Snímač tým pádom bude obraz ukladať dlhšie. Znamená to, že fotografia bude svetlejšia, ale ak by sme pohli fotoaparátom v dobe, kedy je uzávierka otvorená, fotografia by sa nám rozmazala. Dlhý čas uzávierky je preto ideálny pre fotografovanie statických miest zo statívu. Ak nastavíme čas uzávierky naopak krátky, dvierka ku snímaču sa otvoria len na moment a fotografia sa uloží rýchlo. Zvládneme tak ostro zachytiť aj napríklad pohybujúci sa objekt. Je ale potrebné, aby bol na dostatočnom svetle.

ISO

Posledný parameter súvisí so snímačom. Ten je sám o sebe citlivý na svetlo, preto dokáže vytvoriť a uložiť fotografiu. Ak zvýšime hodnotu, ktorá sa na fotoaparáte nazýva ISO, zvýšime tým citlivosť snímača. Ak teda fotografujeme v miestach, kde nie je dostatok svetla, vyššie ISO pomôže snímaču citlivejšie zachytávať každý lúč. Pokiaľ sa ale ISO zvyšuje, vždy sa tým znižuje kvalita fotografie. Je teda pomocníkom, ale ak sú na to podmienky, je lepšie fotiť s čo najnižšou hodnotou ISO.

S nastavením týchto troch hodnôt sa môžete pustiť do vlastných pokusov a skúšať si ich v rôznych podmienkach. Keď budete s fotografiami spokojní, tie z digitálnej zrkadlovky budú vždy kvalitné aj pri tlači a vyvolávaní fotografií, a to aj na veľké formáty. K vašej prvej výstave chýba už len krôčik.

fotky

Fotky (9×13–15×21 cm) od 0,05 €

Veľké fotky

Veľké fotky (20×30–30×45 cm) od 1,50 €

Fotky XXL

Fotky XXL (40×50-70×100 cm) od 5,50 €

retro

Retro fotky (10×12 cm) od 0,13 €

InstaFotky

InstaFotky (10×10 cm) od 0,13 €

Share:

Leave a reply

Dla weryfikacji, podaj brakujący składnik (liczbę) działania matematycznego: Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.