Poradovník

Ako vytvoriť vlastnú fotoknihu online?

S fotoknihou si uložíte svoje spomienky na jedno miesto, kde nimi budete môcť pravidelne listovať. Je to tiež krásny darček pre vašich blízkych, alebo ideálne portfólio fotografa či modelky. V tomto článku nájdete pár rád z fotografickej i grafickej brandže, ako svoju fotoknihu vytvoriť čo najjednoduchšie a zároveň najkvalitnejšie.

Najprv vyberajte a trieďte

Prvá radou, ktorú vám dajú všetci, ktorí už fotoknihu tvorili je: najskôr si fotografie prejdite, prezrite a ujasnite si, ktoré chcete, aby sa do fotoknihy dostali. Najlepšie je presúvať si vybrané fotografie do samostatnej zložky. Tam ich môžete ešte porovnávať a prebytočné snímky vymazať. Neviete koľko fotografií budete potrebovať? Existuje všeobecná rada, že na jednu stránku fotoknihy môžete počítať s 3-5 fotografiami. Keď ale budete chcieť vedieť presný počet, môžete si najprv nájsť na webe šablónu vo vami zvolenej veľkosti a tam sa dozviete, koľko fotografií potrebujete na jej naplnenie.

Keď budete vyberať, myslite aj na kvalitu fotografií. Mala by byť čo najvyššia. Budete snímky tlačiť väčšinou na väčšie formáty a po tlači fotografie vyzerajú vždy trochu inak ako na monitore počítača. Nesťahujte si pre fotoknihu fotografie z Facebooku, ten ich pri nahrávaní upravuje na nižšiu kvalitu. Ideálne je vyberať fotografie priamo z fotoaparátu, nie z telefónu. Ak sú to fotografie z telefónu, je dobré poznať jeho limity. Nechajte si napríklad pred tvorbou fotoknihy vyvolať nejakú fotografiu z vášho telefónu a posúďte sami jej kvalitu.

Pred tvorbou fotoknihy môžete ešte prípadne niektoré fotografie upraviť, pokiaľ nie sú podľa vašich predstáv.

Potom tvorte, ale myslite na pár užitočných rád

Keď budete mať fotografie pripravené, môžete ich začať vkladať do fotoknihy online priamo v  programe, ktorý vás tvorbou prevedie. Je možné vkladať ich do pripravených tematických šablón, alebo si zvoliť čistý formát a prispôsobiť si ho podľa seba. Keď budete knihu vytvárať, myslite na pár základných pravidiel, ktoré vám pomôžu vytvoriť ju graficky čo najlepšie.

  • Jednoduchosť. V tej je sila. Niekedy je lepšie vložiť na stránku jednu celú fotku, než ju preplniť mnohými maličkými a množstvom textu.
  • Čisté pozadie. Keď budete fotografiám vyberať podklad, biela alebo čierna sú istota. Divoké farebné pozadia sa hodia len k niektorým fotografiám a je potrebné starostlivo vyberať, aby nezanikli.
  • Farebné ladenie. Myslite trochu na to, aby fotky spolu nejako súviseli nielen obsahovo, ale aj farebne. Ak to nepôjde, prepojte ich napríklad grafickými prvkami. Pozerajte sa na stránku vždy ako na celok a skúste ju zladiť.
  • Postavy. Dôležitým pravidlom kompozície je, aby postavy smerovali vždy do stredu. V tomto prípade je to do stredu knihy. Ak dáte na kraj fotografiu, kde modelka odchádza preč zo stránky, bude to pôsobiť zvláštnym dojmom. Presuňte túto fotografiu radšej na protiľahlú stranu.
  • Popisky. Decentné popisky, ktoré informujú o snímkach, sú určite na mieste. Nemiešajte fonty a farby písma. Držte sa jednotného štýlu.
  • Rytmus. Striedajte rôzne typy fotografií. Kniha tak získa svoj rytmus. Celky prelínajte s detailmi a opačne. Portréty prestriedajte s krajinou, ak to téma knihy dovoľuje.
  • Príbeh. Ak skladáte fotoknihu z nejakej udalosti ako je napríklad svadba, dobre pôsobí, keď ju skladáte tak, aby na seba všetko nadväzovalo. Teda najprv obrad, potom hostina a nakoniec oslavy. Je to prehľadnejšie.
  • Obálka. Nepodceňujte ju. Je to prvé čo uvidíte, keď knihu vezmete do ruky. Starostlivo vyberajte, aké fotografie na ňu dáte a myslite pri jej tvorbe na pravidlá vyššie. Jednoduchá obálka s kvalitnými fotografiami a názvom knihy sa vám bude páčiť aj po rokoch.

Vaša vlastná fotokniha, ktorá sa drží týchto osvedčených rád, sa stane nadčasovou. Možno si v nej raz budete listovať s vnúčatami a nebudete od nich počuť nič ako: „Teda, ten dizajn už je vážne oldschool.“

Share:

Leave a reply

Dla weryfikacji, podaj brakujący składnik (liczbę) działania matematycznego: Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.