Inšpirácie

Ako na skenovanie fotiek

Skenovanie fotiek do PC vytvorilo akýsi most medzi reálnym a digitálnym svetom. Môžeme vďaka nemu vstupovať  do sveta jednotiek a núl a nielen v ňom tvoriť, ale aj prenášať výtvory do nášho sveta. Skenovanie fotografií je akousi chôdzou po tomto moste. Môžete si naskenovať staré fotografie z čias detstva a v digitálnej podobe s nimi ďalej pracovať. Rozpošlite ich známym, vytvorte si webové galérie alebo ich nechajte vytlačiť na tričká a do fotokníh. Aké sú výhody a obmedzenia skenovania?

Keď sa rozhodnete naskenovať si fotografie, ponúkajú sa vám tri možnosti. Každá z nich má svoje plusy a mínusy.

1. Skenovanie fotografii na domácom skeneri

Môžete si zaobstarať domáci skener a využiť ho pre skenovanie starých fotografií. Dnes už býva súčasťou väčšiny domácich tlačiarní. Prepojíte ho s počítačom, jednoducho do neho vložíte fotografiu a buď cez tlačidlo, alebo cez program, ktorý je väčšinou súčasťou inštalačného CD skenera, zapnete skenovanie. Môžete skenovať väčšinou ako PDF alebo ako JPEG. Pre fotografie sa rozhodne hodí druhý spomínaný formát.

Jeho veľkým plusom je jednoduchosť ovládania, dostupnosť a lacná obstarávacia cena. Tá sa pohybuje okolo 1500 Kč.
Nevýhodou je, že nedokáže naskenovať fotografie do PC v dostatočnej kvalite, napríklad pre tlač na väčší formát. Ak teda chcete skenovať fotografie za účelom tvorby galérií na sociálne siete, alebo pre posielanie e-mailom, alebo chcete len mať svoje spomienky v počítači a telefóne, potom postačí. Pre následnú tlač je vhodnejšie zvoliť kvalitnejší spôsob skenovania. Domáce skenery skenujú väčšinou v rozlíšení 2400 x 4800 dpi. Tento údaj určuje, zjednodušene povedané, počet bodov, čiže pixelov v jednom palci. Dôležité je tento údaj pri skeneroch porovnať a čím sú čísla väčšie, tým kvalitnejšiu fotografia vytvorí.

2. Skenovanie na profesionálnom skeneri

Domov si môžete tiež zaobstarať skener s oveľa lepším rozlíšením, alebo s pridanými funkciami. Jedná sa o skenery s rozlíšením od 4800 x 9600 dpi. To pri niektorých modeloch stúpa aj na 9 600 × 9 600 dpi alebo na 12 000 dpi. Používajú tiež často snímač CCD, ktorý je citlivejší ako CSI snímač, ktorý používajú bežné skenery. Takéto skenery mávajú tiež možnosť skenovať z diapozitívov alebo negatívov. To je neoceniteľná funkcia pre digitalizáciu veľmi starých materiálov. Ich cena je väčšinou od 3 do 6 tisíc korún. Ide teda už o väčšiu investíciu, ale ak sa chystáte skenovať fotografie častejšie, určite sa oplatí.

Veľkou výhodou tohto skenera je, že môžete v pohodlí domova skenovať fotografie vo veľmi dobrej kvalite. Z takýchto skenerov sú už fotografie oveľa vhodnejšie pre tlač. Môžete z nich napríklad nechať vytvoriť darčeky ako sú potlačené hrnčeky, poťahy na vankúš alebo taška s vlastným obrázkom. Veľkým plusom je skenovanie z negatívov. Niekedy nie je iná šanca a táto funkcia vytvára kvalitné fotografie aj z nich.

Nevýhodou môže byť jeho cena. Oplatí sa skôr, ak neskenujete jednorázovo.

3. Skenovanie na zákazku

Keď budete chcieť fotografie v čo najlepšej kvalite, alebo si nebudete chcieť kupovať skener, môžete sa obrátiť na nejakú špecializovanú firmu, ktorá digitalizuje staré fotografie. Vy im dodáte vytlačené fotografie ako materiál (niekedy si môžete aj vybrať, v akej kvalite chcete scany mať) a oni vám ich dodajú na CD, DVD alebo na USB nosiči. Môžete si nechať naskenovať nielen tlačené fotografie, ale aj filmy, negatívy a diapozitívy. Cena skenovania sa mení. Väčšinou je najlacnejšie nechať si naskenovať veľké množstvo fotografií v menšej kvalite. Ceny začínajú na 3,5 Kč za snímku. Ak budete chcieť lepšiu kvalitu, zaplatíte asi 15 Kč za fotografiu. Pri skenovaní fotografií pre použitie na veľké formáty, môže vyjsť jeden obrázok aj na 40 Kč.
Veľkou výhodou je, že profesionáli dokážu naskenovať fotografie naozaj veľmi kvalitne. Takáto fotografia sa potom môže použiť pre tlač na plagát alebo fotoplátno.

Nevýhodou je, že si na to musíte zohnať nejakúfirmu, čo vás okrem peňazí bude stáť aj nejaký ten čas.
V každom prípade stojí za to digitalizovať staré fotografie. Spomienky už znovu nezažijete a mať ich uložené na viacerých miestach nie je nikdy zbytočná práca.

Vytvorte fotoknihu z archívnych fotografií

Fotoknižka je niečo viac než len album. Je to úplne nový rozmer prezentácie fotografií v papierovej forme, ktorá umožňuje zachovať tie najcennejšie spomienky v najlepšej podobe.

Fotoknižka je fantastickou pamiatkou, ktorá môže byť aj vaším prvým úplne personalizovaným fotografickým projektom.

Vyberať môžete zo štyroch rozmerov, niekoľkých druhov papiera, množstva pozadí, rámčekov a obrázkov, ktoré obohatia vašu históriu a dajú jej neopakovateľnú atmosféru – presne takú, aká panovala počas zachytávania snímok. Zvoľte pre knižku vlastný nadpis, vyberte obal a uložte svoje fotografie v akomkoľvek poradí, aby ste mohli raz a navždy udržať vaše najdôležitejšie chvíle. Fotoknižka je tiež ideálnym darom pre niekoho konkrétneho – vložte do svojich snímok ešte viac zo seba a podeľte sa s peknými spomienkami s najbližšími. Možnosti fotoknižky sú nekonečné a jediné, čo vás limituje, je vaša fantázia!

VYTVORIŤ FOTOKNIHU >

Share:

Leave a reply

Dla weryfikacji, podaj brakujący składnik (liczbę) działania matematycznego: Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.